tisdag 8 november 2011

En tumör i mitt huvud

Min tumör i huvudet var ett meningiom, en godartad tumör, som hade funnits där i kanske 20 år. 

Här kan man se min stora tumör.

När jag fick kännedom om den var det som att få en käftsmäll. Nej, inte jag inte. Sånt händer inte mig. Men det var bara att inse att den fanns där, och det var bara att acceptera.
Det fanns två alternativ för mig. Det ena var att lägga mig ner och tycka synd om mig själv, och det andra var att tro på läkarna, att den gick att operera bort, och att det skulle gå bra. Naturligtvis valde jag det senare.
För er som är intresserade av vad ett meningeom är, och vad den gör med människan vars huvud den sitter i, gå gärna in på Tomas Risbergs sida på länken här nedan. Han är specialist i neurologi. 


Det är intressant och lättläst läsnining för alla, och det är bra att veta att den typen av tumör gör att vi drabbade blir personlighetsförändrade. Tumören är långsamväxande, vilket gör att förändringen sakta kryper sig på. Det är oftast ens partner eller vänner, som märker skillnaden, och inte vet hur de ska hantera situationen. Den drabbade märker oftast ingenting alls. Därför kan man, med kunskap, göra en tidig diagnos och tala med den drabbades husläkare. Det var så min man och min ängel, gjorde för mig. Utan hans förutseende med att ta kontakt med min husläkare, skulle jag inom en snar framtid ha blivit blind och tumören skulle till slut ha lett till min död. Ju tidigare man kommer till en läkare desto bättre. Själv har jag mist luktsinnet, men ser det som ett i sammanhanget billigt pris.

Vi befinner oss i Uppsala, Min husläkare heter Torun Hall, på Aleris mottagning ( hon är numera klinikchef på Samariterhemmets vårdcentral), och hon ställde, så skickligt, rätt diagnos och remitterade mig till skiktröntgen. Min nästa kontakt blev överläkaren och specialisten på neurokirurgi, Olafur Gudjonsson, vid Akadamiska sjukhusets neurologimottagning. Datum var redan satt för operation när vi träffades, och operationen skedde den 10 oktober. Med på den var ytterligare en överläkare och specialist, neurokirurgen Göran Hesselager. Operationen tog nio timmar och de skickliga läkarna lyckades ta bort min stora tumör.

Se ett senare inlägg: Vad gjorde tumören med mig.

bloggping

19 kommentarer:

  1. Hej! Läst din text i dag 2 april 2013. Går det att komma i kontakt med dig? Jag tror min älskade lider av samma som du gjorde. Men hur ska jag få honom till en undersökning? Han har alltid tidigare varit smidig i dialog och lyssnat på mig, men är nu helt låst och rigid. Tror jag vill honom ont, vägrar inse att något är fel. Jag är helt förtvivlad över vad han ställer till med och att det inte går att nå fram som förr. /Lovisa

    SvaraRadera
  2. Hej Lovisa! Du hörde aldrig av dig? Hur har det gått för din man? MVH Inger

    SvaraRadera
  3. Hejsn
    Jag fick av en händelse veta att jag har ett meningom mitt bakhuvud..detta chockade mig naturigtvis ordetlgt även om läkaren sa att hon ville "verkligen trycka" på att det inte var farligt.Jag gjord CTskalle efter en trafikolycka då detta uppdagades och var redan lite skärrad av den händelsen..så jag var inte direkt i stån att a emot ett såndant beske där och då.Söker den länk du hänvisar till Tomas Risberg men kan ej finna den.? Snälla hänvisa närmare.Mvh/Lena

    SvaraRadera
  4. Hej Lena! Pröva den här länken. http://silent.se/psy/personlighet/ Den borde fungera.
    Lyssna nu bara på dina läkare. Det är de som vet och kan! Om hon säger att det inte är farligt, ska du ta det till dig. För mig har det gått bra. Jag opererades för tre år sedan och mår verkligen bra i dag! Lycka till och kram från Ginger

    SvaraRadera
  5. Hej Ginger!
    Jag skulle gärna vilja få prata med dig ang.Meningiom.
    Jag har själv ett nyupptäckt Meningiom,som än så länge är väldigt litet.
    Men undrar om du vet om det är lättare att ta bort dem när de är små?
    Tacksam om du vill höra av dig!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Britt!
      Det är bra att ditt meningiom har upptäckts i god tid. Som läkarna har beskrivit det för mig är de långsamväxande. Det innebär att det tar längre tid innan din hjärna påverkas, eftersom det är storleken som tränger undan hjärnan. Eftersom jag inte vet var din tumör sitter kan jag inte svara på din fråga om det är lättare att ta bort den. Vad säger din läkare? Fråga honom/henne! Misströsta inte! Du kommer att få den bästa vård som finns. Kram Inger

      Radera
    2. Hej och tack för ditt svar till en orolig Meningiom upptäckt,det upptäcktes i somras utav en slump,när jag tappade minnet helt.
      DT-skalle gjordes samt en MRT då man såg detta,
      Endast 4mm stort var det då.
      Läkarna påstår att det inte var meningiomet som orsakade det inträffande i somras utan stress.
      Samtidigt har jag känt något ovanför höger öga ungefär vid ögonbrynet,utan att jag vetat om det.

      Radera
    3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  6. Fick du träffa din opererande läkare vid ditt första besök.
    Jag skulle så gärna vilja komma i kontakt med en neurolog och inte gå här och vänta 4-5 år på en ny röntgen som dom säger att jag ska göra.

    Skulle vilja få prata med dig mer och på ett lättare sätt.
    Mvh Britt

    SvaraRadera
  7. Hej igen och tack för att du skriver!
    Noterat din mail adr.så du kan ta bort den härifrån om du vill,skriver senare.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej igen,jag har försökt att skicka mail.till dig.
      Men vet inte om jag skrev fel mail.adr till dig,för jag kan inte skicka.
      Skulle du vilja ge mig adr.igen.
      Mvh Britt

      Radera
    2. Hej Britt! Pröva igen på den här adressen
      gringer26@hotmail.com
      Med vänlig hälsning, Inger

      Radera
  8. Har du fått ett meddelande från mig nu på din mail?

    SvaraRadera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snälla kan du skicka ett meddelande till mig få se om det lyckas.
      astrid_800@hotmail.se

      Mvh Britt

      Radera
  10. Hej!
    Jag har precis fått veta att jag har meningiom och skulle väldigt gärna vilja komma i kontakt med någon som varit i samma situation. Snälla skriv till mintmasterx@hotmail.se.

    / jimmy

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jag har också meningom och skulle gärna vilja komma i kontakt med dig. Jag känner mig så ledsen ibland. Elsa

      Radera
  11. Min dotter har nyligen fått diagnosen Meningiom. Hon opererades för 32 år sedan för en maling tumör, som opererades och sedan strålbehandlades 30 ggr. Hon var bara 16 år. Hon har fick kognitiva problem efter ca. tio år. Epelepsi bla. Nu vet jag inte vad som kommer att hända och det gör mig skiträdd.

    SvaraRadera
  12. Hey Ginger! Hur kan jag ta kontakt med dig??

    SvaraRadera